Na planie EKOPOZYTYWNYCH

Kiedy pojawiło się zaproszenie do programu EKOPOZYTYWNI – nowego cyklu TVN MeteoActive, nie zastanawialiśmy się z Grzegorzem długo. Ekologia to w końcu nasza codzienność, więc opowiadanie o naszych pasjach, czyli podglądaniu ptaków, spacerach z Barim i gotowaniu, to ulubione tematy, na które możemy rozmawiać bez końca. Występ dla telewizji zmobilizował nas również do ogarnięcia tych tematów i zastanowienia się nad tym, co w tym wszystkim jest dla nas samych najważniejsze.

Nagranie odbyło się w grudniu. Ekipa TVN Meteo pod dowództwem reżysera Zbyszka Pachulskiego i z Kasi Ressel prowadzącej program, od pierwszych chwil w naszym domu wprowadziła atmosferę totalnego wyluzowania i zerowego stresu. Bari zaakceptował wszystkich od razu i wpadł w euforię na widok krzątających się po naszym domu ludzi, którzy od czasu do czasu głaskali go albo poklepywali po grzbiecie. Zresztą pierwszy punkt scenariusza stanowił spacer z Barim w roli głównej… A potem nastąpiła krótka opowieść Grzegorza o ptakach, a raczej ich amatorskim fotografowaniu, ale z pasją.
12434335_447317412118304_1391785235_n
Przed opowieścią o robieniu zdjęć na ptakiniebieskie.pl (Fot. Kasia Ressel)
Sympatycznym gościem programu był Przemek Miączyński z firmy budkilegowe.pl, który fachowym okiem dokonał audytu naszych dotychczasowych budek i karmników i pozostawił kilka wskazówek, na co warto zwrócić uwagę planując wspieranie ptaków w tej materii. Na pamiątkę po tym spotkaniu została u nas solidna, fachowo skonstruowana budka lęgowa dla sikorek lub wróblowatych oraz karmnik. Prezenty zostały zaprezentowane naszym fotoblogu ptakiniebieskie.pl. Kolejnym gościem programu była zaproszona przeze mnie zaprzyjaźniona psychodietetyczka Agata Gaździńska z Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej , prowadząca też swoją poradnię Afrotena. Agatę poznałam zresztą w bardzo sympatycznych okolicznościach współpracy z fundacją OD-WAGA zajmującą się problemami osób chorujących na otyłość. Agata jest specem od zdrowej diety, ale jednocześnie przyjaznej podniebieniu i niewiele mającej wspólnego z katowaniem organizmu wyrzeczeniami. Cieszę się, że nasza znajomość trwa i na naturalnie.pro od czasu do czasu pojawia się porada od Agaty, do której zawsze mogę się zwrócić po pomoc w kwestii: „czy to zdrowe i bezpieczne do jedzenia?”. W towarzystwie Agaty i Kasi poczułam się raźniej, kiedy razem znalazłyśmy się w kuchni w blasku reflektorów i na wprost wielkiego obiektywu kamery, a nawet trzech kamer…
Gotowanie z Kasią Ressel. Fot. Paweł Słomczyński
Gotowanie z Kasią Ressel (Fot. Paweł Słomczyński)
Wstęp do gotowanie zupy dyniowej z Agatą
Wstęp do gotowanie zupy dyniowej z Agatą (Fot. Arnold Gaździński)
Gotowanie w doborowym towarzystwie było na tyle zajmujące, że kamery stały się niewidoczne, panowie z ekipy również niewidzialni, jakkolwiek w całym domu panował radosny gwar.
Przerwa na herbatkę i narada z reżyserem i dźwiękowcem
Przerwa na herbatkę i narada z reżyserem i dźwiękowcem (Fot. Paweł Słomczyński)
Po kilku godzinach pogawędek o cholesterolu i suplementach pomagających uregulować jego poziom, rodzajach ryżu, olejach do sałatek i do smażenia, wspólnie zasiedliśmy do stołu, na którym pojawiła się zupa krem z dyni, chrupiąca chińszczyzna oraz bananowiec korzenny na deser. Wtedy zapanował już ostateczny luz i odprężenie. Kilkugodzinne nagranie, jakie ekipa zabrała ze sobą przestało być moim problemem. Zrobienie z tego 20 minut programu to już zmartwienie Zbyszka. I szczerze muszę przyznać, że z przyjemnością obejrzałam efekt tych działań teraz. Zapraszamy naszych Czytelników do śledzenia programu na antenie TVN METEO, a także w internecie, gdzie są dostępne wszystkie odcinki EKOPOZYTYWNYCH. Odcinek z naszym udziałem (pt. Jedzenie, które leczy) polecamy przede wszystkim tym osobom, które chcą się czegoś dowiedzieć zarówno o ptasich budkach lęgowych, bezpiecznym zwabianiu ich do swojego otoczenia, a także o cholesterolu w diecie. Nasz skromny udział w całym przedsięwzięciu stanowił swego rodzaju pretekst do przekazania kilku konkretnych informacji ważnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia wśród przyrody. Życzymy powodzenia i rozwoju EKOPOZYTYWNYM i całej ekipie tworzącej ten program! Zoja i Grzegorz Żakowie Przepisy na potrawy z programu znajdziecie tutaj: Zupa dyniowa, chrupiące warzywa po chińsku, bananowiec korzenny Notka o programie EKOPOZYTYWNI to program, który przedstawia ciekawe osoby i inicjatywy związane z szeroko pojętą ekologią. Prezentujemy takie aspekty codziennego życia jak recykling, sport, odżywianie, inicjatywy społeczne itp. Często też zapraszamy gości i omawiamy szczegółowo określone tematy i problemy związane z ochroną środowiska (np. oczyszczalnie ścieków, śmieci, domy z kontenerów itp.). Program jest współtworzony przez redakcję "Maji w Ogrodzie".

Dodaj komentarz